Recepty pre vašu inšpiráciu

Kategórie receptov

Taliansko

Caponata s tuniakom

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCIE

3× 60 g tuniaka Rio Mare Leggero
2 baklažány
1 červená cibuľa
2 stonky stopkového zeleru
50 g čiernych olív
40 g kapár
140 g paradajkového pretlaku
4 cl olivového oleja extra virgin
4 cl vínneho octu
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
olej na smaženie
soľ
čierne korenie
8 plátkov bruschetty
10 g čerstvej bazalky

POSTUP

Nakrájame baklažán na cca 1 cm kocky, odporúčame baklažán krájať pozdĺžne, čo zaručí, že nebude horký. Rozpálime olej na smaženie, pridáme baklažán do rozpáleného oleja a smažíme dozlatista.
Odporúčame smažiť dlhšie na nižšej teplote, aby bol baklažán chrumkavý. Dozlatista osmažený baklažán necháme odkvapkať.
Na jemné kocky nakrájame červenú cibuľku a stopkový zeler. Zahrejeme olivový olej v panvičke na strednej teplote a cibuľku so zelerom zarestujeme. Len čo cibuľka zosklovatie, pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme. Potom pridáme čierne olivy, kapary a tuniaka.
Do panvičky so základom dáme odkvapkaný baklažán a zamiešame. Zvlášť v miske rozpustíme cukor vo vínnom octe. Ak pri dochucovaní soľou alebo čiernym korením nepoužívame mlynček, odporúčame vždy najprv všetko odmerať v ruke. Pred a po každom dokorenení poctivo ochutnávame. Rozpustený cukor s vínnym octom zamiešame do caponaty a podľa vlastnej chuti dosolíme a dokoreníme. Necháme 5 minút odpočinúť.

SERVÍROVANIE

Dozlatista orestujeme bruschettu na panvičke, s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Namiesto panvičky možno použiť aj hriankovač. Bruschettu bohato ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou. Buon Appetito!

Špagety s tuniakom

Použitý produkt

Rio Mare v olivovom oleji

SUROVINY NA 4 PORCIE

1 červená cibuľa
100 g hrozienok
50 g masla
1 dcl červeného vína
1 polievková lyžica olivového oleja
1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice
soľ
3× 80 g tuniaka Rio Mare v olivovom oleji
2 plechovky celých lúpaných paradajok
10 g tymianu
10 g bazalky
4 cl olivového oleja
15 g píniových orechov
20 g strúhanky
500 g špagiet

POSTUP

V panvičke rozohrejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Zlatú cibuľku schladíme červeným vínom a pridáme štipku soli, hrozienka a horčicu. Necháme odpariť alkohol a zjemníme maslom. Túto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérom na najhladšiu konzistenciu. Odporúčame prepasírovať pomocou polievkovej lyžice cez jemné sitko, aby marmeláda bola skutočne čo najjemnejšia.

Pripravíme si panvičku, na ktorej zasucha orestujeme píniové orechy a potom strúhanku. Oboje si dáme do jednotlivých misiek a odložíme na neskôr. Do rozpálenej panvičky pridáme olivový olej, na doske pomocou noža roztlačíme strúčik cesnaku a pridáme do panvičky. Zároveň si vo veľkom hrnci dáme variť osolenú vodu. Len čo je cesnak zlatý, zalejeme ho lúpanými paradajkami, ktoré roztlačíme vareškou. Pridáme dve naberačky slanej vody z hrnca na pastu a pridáme najemno nasekaný tymian. Paradajkové sugo necháme variť aspoň 20 minút.
Uvarené sugo zdokonalíme tuniakom, štipkou soli a čierneho korenia a čerstvo natrhanou bazalkou. Necháme na nízkej teplote ešte 10 minút zahrievať. Pozor, bazalku trháme rukami, pri krájaní nožom oxiduje a rýchlejšie černie. Uvarené špagety pridáme do panvičky so sugom a nezabudneme pridať aj trochu vody z hrnca. Dôkladne premiešame, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, čiernym korením alebo bazalkou.

SERVÍROVANIE

Na tanier dáme 4 polievkové lyžice domácej marmelády. Pomocou vidličky naberieme čo najviac pasty a v naberačke točíme a točíme a točíme… Opatrne vložíme pastu doprostred marmelády, polievkovou lyžicou naberáme sugo aj tuniaka z panvičky a umiestnime navrch hniezda špagiet. Dozdobíme píniovými orechmi a zaprášime restovanou strúhankou. Buon Appetito!

Arancini plnené tuniakovým ragú

Použitý produkt

Rio Mare s citrónom a čiernym korením

SUROVINY NA 4 PORCIE

Kuskus:
200 g kuskusu
240 ml vody
1 vajce
50 g syau Parmigiano

Arancini:
rukola
1 balenie mozzarelly
300 g strúhanky
250 g hladkej múky
300 ml vody
olej na smaženie

Sugo:
3× 80 g tuniaka Rio Mare s citrónom a čiernym korením
400 g paradajok
1 strúčik cesnaku
4 cl olivového oleja
10 g bazalky
cherry paradajky
soľ
čierne korenie

POSTUP

Kuskus: Kuskus osolíme, pridáme olej z tuniaka, premiešame a zalejeme vriacou vodou. Necháme zakryté 5 minút odpočívať. Potom do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno nastrúhaný syr Parmigiano, zakryjeme a necháme vychladnúť.

Sugo – Paradajky nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Cesnak si roztlačíme pomocou noža a vložíme do rozpálenej panvičky s olivovým olejom. Len čo má cesnak zlatistú farbu, pridáme kocky paradajok a stlmíme platničku na polovicu. Paradajky necháme variť cca 15 minút. Základ suga je teraz takmer hotový a môžeme pridať tuniaka. Sugo prehrievame, dochutíme soľou, čiernym korením a bazalkou. Naberačku hotového suga pridáme do odpočívajúceho kuskusu a zvyšok suga necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Arancini – Múku zalejeme vodou a dôkladne rozmiešame na zamatovú konzistenciu. V tomto cestíčku budeme obaľovať arancini. Kuskus premiešame so sugom, ktoré sme k nemu pridali. Navlhčíme si dlaň, polievkovou lyžicou naberieme kuskus a v dlani tlakom formujeme tenkú mištičku, do ktorej vložíme vopred nakrájanú mozzarellu a lyžičku suga. Opäť naberieme lyžicu kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrne, ale dôkladne, pomocou druhej navlhčenej ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, kým nespracujeme všetok kuskus. Arancini necháme v chladničke odpočinúť, už po pár minútach budú mať pevnejšiu konzistenciu. Jednotlivé arancini ponoríme pomocou dierovanej naberačky do cestíčka, necháme odkvapkať, vložíme do strúhanky a každú dôkladne obalíme. Smažíme v rozpálenom oleji. Len čo sa sfarbí, platničku stlmíme a pozvoľna smažíme dozlatista.

SERVÍROVANIE

Na tanier dáme rukolový šalát, naň položíme arancini a k tomu do malej misky trochu suga na namáčanie. Buon appetito!

Ázia

Phad Thai

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCIE

Phad Thai omáčka:
8 polievkových lyžíc tamarindovej šťavy
4 ks palmového cukru
4 polievkové lyžice rybej omáčky

Phad Thai:
5× 60 g tuniaka Rio Mare Leggero
1 ks tofu na kocky
4 vajcia
2 limetky
1 zväzok pažítky
4 jarné cibuľky
4 polievkové lyžice drvených arašidov
4 čili
2 balenia ryžových rezancov na Phad Thai
4 polievkové lyžice rybej omáčky
5 polievkových lyžíc Phad Thai omáčky
50 g sójových klíčkov
1 balenie bambusových výhonkov v celku

POSTUP

Phad Thai omáčka
V rajnici si rozpustíme palmový cukor, do ktorého prilejeme rybiu omáčku. Pomaly necháme redukovať a pri stálom miešaní prilievame šťavu z tamarindu. Dôkladne necháme povariť 15 minút a potom čiastočne schladíme.

Phad Thai
Vo woku si rozpálime olej, vyklepneme doň celé vajíčko, ktoré dôkladne vyrestujeme. Prisypeme sójové klíčky, pažítku, namočené rezance na Phad Thai, drvené arašidy a 1/3 tuniaka Rio Mare. Takto pripravený základ na tuniakové Phad Thai dochutíme tamarindovou a rybou omáčkou. Mierne podlejeme vlažnou vodou a premiešavame vo woku do zmäknutia rezancov. Ihneď servírujeme.

SERVÍROVANIE

Phad Thai servírujeme spolu s tuniakom Rio Mare Leggero, smaženým tofu, limetkou a drvenými arašidmi. Poprípade chuť mierne priostríme pokrájanou čili papričkou.

Tuniaková gyoza

Použitý produkt

Rio Mare v olivovom oleji

SUROVINY NA 4 PORCIE

16 plátkov gyozového cesta
4× 80 g tuniaka Rio Mare v olivovom oleji
½ čínskej kapusty
½ zázvoru
4 strúčiky cesnaku
1 sladké čili
1 jarná cibuľka
1 zväzok čerstvého koriandra
3 polievkové lyžice ustricovej omáčky
1 polievková lyžica sójovej omáčky Kikkoman
½ polievkovej lyžice sezamového oleja
1 mrkva na malé kocky

Omáčka na gyozu:
5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
Kikkoman
šťava z 1 limetky
2 polievkové lyžice javorového sirupu
2 polievkové lyžice vody

POSTUP

Tuniaka necháme odkvapkať cez jemné cedidlo. Preložíme ho do misky a pridáme nakrájanú čínsku kapustu, zázvor, cesnak, sladké čili, jarnú cibuľku, čerstvý koriander a mrkvu na malé kocky. Takto pripravenú tuniakovú naplň na gyozu dochutíme ustricovou omáčkou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Fáš dôkladne premiešame a necháme 10 minút odležať v chladničke tak, aby sa nám prepojili všetky chute.
Na jednotlivé plátky gyozového cesta kladieme tuniakový fáš a tvarujeme taštičky gyoza, ktoré vkladáme do bambusového paráku a varíme na pare 6 minút. Po uvarení gyozy vyberieme z paráku a opekáme z jednej strany na vopred rozpálenom tuku dozlatista.

Omáčka na gyozu
Do misky nalejeme sójovú omáčku, javorový sirup, limetkovú šťavu a studenú vodu.

SERVÍROVANIE

Tuniakové gyozy pred servírovaním ozdobíme fazuľou edamame, šalátom z morských rias a posypeme praženým sezamom. Pred konzumáciou jednotlivé gyozy namáčame do vopred pripravenej omáčky.

Bun bo Nam Bộ s tuniakom

Použitý produkt

Rio Mare s citrónom a čiernym korením

SUROVINY NA 4 PORCIE

Zálievka:
4 polievkové lyžice kryštálového cukru
½ polievkovej lyžice soli
40 ml rybej omáčky
20 ml ryžového octu
200 ml vody
4 strúčiky čerstvého cesnaku
šťava z 1 limetky

Bun bo Nam Bộ:
4× 80 g tuniaka Rio Mare s citrónom a čiernym korením
1 citrónová tráva
1 polievková lyžica nakrájaného čerstvého zázvoru
2 zväzky čerstvého koriandra
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
4 hrsti varených ryžových rezancov
4 hrsti mungo výhonkov
4 hrsti mrkvy nakrájanej na rezančeky
4 hrsti šalátovej uhorky nakrájanej na rezančeky
2 ľadové šaláty
4 hrsti smaženej šalotky
4 hrsti nesolených arašidov
2 zväzky perily
4 čili papričky
1 zväzok jarnej cibuľky

POSTUP

Zálievka
Do rajnice nasypeme cukor a soľ, primiešame rybaciu omáčku, ryžový ocot a vodu. Základ na zálievku mierne zahrejeme, aby sa jednotlivé ingrediencie rozpustili a vzájomne prepojili. Na malé kúsky nakrájame čerstvý cesnak, ktorý vložíme do vlažnej zálievky. Zálievku nevaríme. Hotovú zálievku pred servírovaním prípadne zvýrazníme čerstvo nakrájanými čili papričkami a okyslíme šťavou z limetky.

Bun bo Nam Bộ
Tuniaka necháme odkvapkať cez cedidlo. Citrónovú trávu nakrájame na jemné rezančeky, spolu so stonkami koriandra a zázvoru. Ľadový šalát rozpolíme a oddelíme puky, ktoré postupne nakrájame na rezančeky. Arašidy pokrájame a premiešame s vopred smaženou šalotkou. Na platničke si rozpálime panvicu, pokvapkáme olejom, orestujeme zázvor, citrónovú trávu, jednotlivé kúsky tuniaka. Všetko dôkladne premiešame a pokvapkáme sójovou omáčkou. Ihneď posypeme čerstvo nakrájanými stonkami koriandra.

SERVÍROVANIE

Do servírovacej misky postupne vkladáme:
ľadový šalát, varené ryžové rezance, mrkvu, šalátovú uhorku, mungo klíčky, čerstvý koriander, lístky perily. Do stredu pridáme orestovanú zmes s tuniakom, ktorú posypeme zmesou smaženej šalotky a arašidov. Ozdobíme čerstvo nakrájanou čili papričkou a jarnou cibuľkou. Pred konzumáciou tuniakové Bun bo Nam Bộ prelejeme zálievkou a dôkladne premiešame.

Tradičné

Hamburger s tuniakom, volským okom, slaninou a cibuľou

Použitý produkt

Rio Mare v olivovom oleji

SUROVINY NA 4 PORCIE

4 hamburgerové žemle
olivový olej
4 vajcia
8 plátkov slaniny
50 g valeriánky
2 ks paradajok
100 g bielej cibule
100 g červenej cibule
2 ks jarnej cibuľky
40 g hnedého cukru
1 citrón
2× 80 g tuniaka Rio Mare v olivovom oleji

POSTUP

Žemle rozkrojíme a nasucho opečieme. Bielu a červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky a jarnú na kolieska. Orestujeme dozlatista, pridáme cukor, necháme skaramelizovať a pokvapkáme citrónovou šťavou. Slaninu vypečieme. Z vajec pripravíme volské oká. Na žemľu poukladáme cibuľu, valeriánku, slaninu, plátky paradajok, tuniaka a volské oko. Priklopíme druhou polovicou žemle.

Zemiaky zapečené s tuniakom, cibuľkou, paradajkami a syrom

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCIE

600 g varených zemiakov grenaille
2 ks cibule
3 ks jarnej cibuľky
200 g cherry paradajok
olivový olej
6 strúčikov cesnaku
tymian
rozmarín
oregano
3× 60 g tuniaka Rio Mare Leggero
čerstvý kravský syr
soľ
čierne korenie

POSTUP

Cibuľu nakrájame na mesiačiky, jarnú na kolieska, zemiaky na polovicu. V panvici opečieme na oleji cibuľu a jarnú cibuľku dosklovita, pridáme na plátky krájaný cesnak, zarestujeme, pridáme sekané bylinky a natrhaného tuniaka. Osolíme a preložíme do pekáčika. Poukladáme na to paradajky a trhaný syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na 20 minút.

Palacinka plnená tuniakom, špenátom a koreňovou zeleninou

Použitý produkt

Rio Mare s citrónom a čiernym korením

SUROVINY NA 4 PORCIE

200 g hladkej múky
400 ml mlieka
2 vajcia
1 feferónka
hrsť bazalky
soľ
pár kvapiek olivového oleja do cesta
olivový olej na pečenie palaciniek
100 g čerstvého špenátu
100 g mrkvy
100 g stopkového zeleru
100 g koreňa petržlenu
olivový olej
byľka tymianu
200 g creme fraiche
2× 80 g tuniaka Rio Mare s citrónom a čiernym korením

POSTUP

Feferónku a bazalku nasekáme nadrobno. Zmiešame s ostatnými ingredienciami na palacinky na hladké cesto a necháme odpočinúť. Potom na oleji v panvici pripravujeme palacinky. Stopkový zeler, mrkvu a petržlen nakrájame na malé kocky a orestujeme všetko na oleji dozlatista. Pridáme špenát, natrhaného tuniaka a osolíme. Dobre premiešame. Palacinky potrieme creme fraiche, poukladáme na ne zmes zeleniny a tuniaka a zabalíme.